Vilka är din tonårings förebilder? Hjälp ditt barn hitta rätt!

Vilka är din tonårings förebilder? Hjälp ditt barn hitta rätt!
25 januari, 2018 Nikilina Forsén

Vilka personer är din tonårings förebilder? Hjälp hen hitta rätt!

Vilka är din tonårings förebilder? Under tonårstiden befinner sig ditt barn mitt i utvecklingen av sin identitet, och de personer som din tonåring ser upp till kommer att påverka uppbyggandet av denna enormt. Därför är det jätteviktigt att din tonårings förebilder är bra, och hjälper din tonåring utveckla den bästa versionen av sig själv. Enligt My Academy finns det massor av knep att ta till för att hjälpa din tonåring att se upp till rätt personer. Här är deras bästa tips!

Se till att du är en av din tonårings förebilder

Tro det eller ej, men familjen är väldigt viktiga förebilder för din tonåring under uppbyggandet av hens identitet. I sökandet efter identiteten börjar barn omedvetet observera hur personer i sin närhet beter sig, och tar efter dem. Här är några tips på hur du kan göra för att bli en grym förebild för din tonåring!

Har du en tonåring hemma eller i din närhet? Läs mer om och köp Tonårsboken här.

Var tydlig

Man kan aldrig vara för tydlig mot sina förvirrade små älskade där hemma. Se till att ni har tydliga värderingar i hemmet och var öppen med hur du förhåller dig i viktiga frågor såsom politik, utbildning, etik och moral osv.

Reflektera över ditt beteende

Reflektera över hur du själv beter dig och agerar i olika situationer. Ditt beteende påverkar nämligen din tonåring hundra gånger mer än det du säger till hen. Det är tillexempel viktigt att du alltid har en respektfull ton mot din tonåring och övriga familjemedlemmar och personer i tonåringens närhet. Tänk extra mycket på vad du säger när din tonåring hör, pratar du exempelvis negativt om ditt utseende framför din tonåring är det större chans att din tonåring börjar reflektera och mår dåligt över sitt eget utseende. Sådant är alltid extra känsligt i ungdomsåren.

Respektera din tonåring och visa förståelse

Tonårstiden är de åren då din tonåring går från barn till mini-vuxen, och en del i detta är att frigöra sig från vuxna i sin omgivning och få känna sig självständig. Ha detta i åtanke och respektera att din tonåring ibland tar avstånd, men visa att du finns där och försök ta initiativ till några kvalitativa pratstunder varje vecka. Försök även att inte ta kritik och aggression från din tonåring för personligt, utan ha tålamod och se detta som en del av din tonårings frigörelse.

Så ser du till att din tonåring får bra förebilder

Förutom att själv agera bra förebild till din tonåring, kan du även hjälpa hen att hitta rätt förebilder i sin omgivning.

Vänner

Vilka vänner umgås din tonåring mest med? Utan att upplevas för snokande, kan det vara bra att försöka ha koll på din tonårings kompiskrets. Uppmuntra din tonåring till att bjuda hem sina vänner på middag och välkomna dem till ert hem. Är du närvarande vid tillfällen din tonåring umgås med sina vänner kan du lättare upptäcka avvikande beteende, dåligt inflytande eller åsikter som inte är okej.

Skolpersonal

Din tonåring spenderar otroligt mycket tid i skolan, och de vuxna personerna som finns där påverkar ditt barn mycket. Försök att vara så engagerad du kan i din tonårings skolgång och ha koll på vilka vuxna personer hen träffar varje dag.

Fritidsaktiviteter

Håller din tonåring på med någon sport? Många ungdomar hittar fantastiska förebilder i idrottssammanhang. Under tonårstiden blir skolan ofta mer tidskrävande och att umgås med kompisarna på fritiden blir allt mer viktigt. Därför kan fritidsaktiviteter som idrott prioriteras bort och många ungdomar slutar på dessa sportaktiviteter. Försök att uppmuntra din tonåring till sådana goda vanor och hjälp hen att sätta upp ett schema för att hinna med.

Sociala Medier

Detta är inte alltid lätt – men försök att lyssna på vilka personer barnet pratar om och följer i sociala kanaler som tillexempel instagram och youtube. Kan du snappa upp detta kan du sedan avgöra om dessa personer är bra förebilder eller inte.

Hur hjälper man sin tonåring till bra förebilder?

Håller du med om att tipsen ovan kan hjälpa tonåringar till bättre förebilder? Hur gör du för att vägleda din tonåring till rätt värderingar och förebilder?

I ”Tonårsboken” kan du läsa om tolv andra familjers resor genom tonårstiden, hur de brottades med utmaningarna som kom med denna och hur det gick för dessa tonåringar sedan. Boken ger även tips och förslag på hur du kan prata med din tonåring om klassiska tonårsdilemman. Med hjälp av dessa kan du skapa en bättre dialog och navigera genom tonårslivets utmaningar tillsammans med ditt barn.

Du kan läsa mer om och köpa Tonårsboken här.

Källa: myacademy.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken