Min tonåring sitter bara framför datorn – Vad gör jag?

Min tonåring sitter bara framför datorn – Vad gör jag?
4 december, 2017 Nikilina Forsén

Min tonåring sitter bara framför datorn – 12 tips på hur du tacklar problemet

Min tonåring sitter bara framför datorn – Vad gör jag? I dagens digitala samhälle är det många föräldrar som känner igen sig i problemet med tonåringar som spenderar nästan all sin tid framför datorn. Enligt organisationen Friends har var tredje ungdom fått en kränkande kommentar på nätet, och att få ta emot sexuella trakasserier är även det mycket vanligt. Hur kan man prata om datorsittande med sina ungdomar? Tidningen Femina har med hjälp av experter tagit fram 12 tips på hur du kan prata skärmtid med din tonåring.

6 tips från Björn Solfors, författare till boken Skärmtid

1. Att ta del av din tonårings digitala liv ska du se som lika självklart som att heja på ditt barn på fotbollsmatchen eller hjälpa hen med matteläxan.

2. Ha en öppen diskussion med din tonåring om empati, konsekvenser och källkritik. Lyssna på din tonårings åsikter och låt hen vara med när du själv ska publicera något på sociala medier. Vad är okej att lägga upp och inte?

3. Ta fram riktlinjer och rimliga regler som fungerar i er familj och i din relation med din tonåring.

4. Spendera tid framför skärmen tillsammans! Ibland kan det vara viktigt att visa för din tonåring att du förstår varför hen vill spendera tid framför skärmen, och att det kan vara en rolig aktivitet att göra tillsammans. Om ni samlas hela familjen framför ett roligt Youtubeklipp blir det mer naturligt att diskutera med ditt barn om vad det egentligen är hen konsumerar och varför.

5. Har du regler kring hur mycket tid din tonåring får sitta framför datorn, ha lite framförhållning innan du ber hen att avsluta aktiviteten. Du kan tillexempel använda en äggklocka så att din tonåring också har koll på hur lång tid det är kvar. Detta fungerar extra bra på lite mindre barn.

6. Skapa förståelse för varför din tonåring ”bara sitter framför datorn”. Den belöning, kreativa boost och kick det digitala ger är svårt att få på samma sätt från kokt potatis eller en promenad ute i det fria.

6 tips från Malin Bergström, barnpsykolog

7. Testa att under en vecka mäta den tid din tonåring spenderar framför skärmen. Det är troligtvis mer tid än du tror.

8. Om du sätter upp regler, ta fram rimliga sådana. Kan du inte hålla de skärmregler du satt upp kommer du bara göra det värre för din tonåring och hen kommer inte att respektera det du säger.

9. Ge inte din tonåring överdriven kritik och döm inte i onödan. Har din tonåring gjort något på nätet som du blir arg över, var tydlig och förklara för barnet varför du är arg.

10. Har du en tonåring som träffar sina kompisar och spelar datorspel varje dag efter skolan, ta hjälp av kompisarnas föräldrar. Ni kanske kan komma överens om regler som ska gälla tillsammans?

11. Ett bra knep är att ha tydliga regler kring tid som får spenderas framför datorn i hemmet, och kanske ha vissa rum som är helt ”skärmfria”.

12. Prata med din tonåring om hur man blir kritisk och kunnig kring all information som cirkulerar på nätet. Varför hyllas vissa produkter på bloggar? Hur fungerar reklam i sociala medier? Ta hjälp av statensmedierad.se och titta på denna tillsammans med din tonåring.

Dessa tips är generella och olika metoder fungerar förstås olika bra i olika familjer och för olika individer. Hur tror du att du bäst kan prata med en tonåring som är helt uppslukad av det digitala? Du känner ju trots allt din tonåring bäst och kan säkert ta fram egna regler som fungerar i just ert hem.

Hur pratar du med din tonåring som bara sitter framför datorn?

I ”Tonårsboken” kan du bland annat läsa om hur familjen Lund brottas med detta dilemma. Mamma Louise blev ibland galen på sonen Pontus som kunde spendera hela dagar framför datorn. Pontus fick dåligt samvete, samtidigt som han inte riktigt tyckte det fanns så mycket bättre att göra. I efterhand förstod Louise att Pontus ofta satt och byggde hemsidor framför datorn, vilket var ett stort fritidsintresse där han lärde sig massor. Familjen Lund insåg att det kanske varit bättre att sätta sig in mer i vad Pontus faktiskt gjorde framför skärmen, och ibland visa förståelse istället för att bara gnälla och tjata. Att vara insatt i din tonårings digitala liv och ha en öppen dialog kring hens livsstil och val av fritidsaktiviteter är nog inte helt fel. Håller du med?

Du hittar ”Tonårsbokenhär.

Källa: femina.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken