Hur ska jag prata med min tonåring?

Hur ska jag prata med min tonåring?
23 februari, 2018 Nikilina Forsén

Hur kan jag prata med min tonåring?

Tonåren är en tuff och krävande tid i våra små älskade barns liv. Det är under dessa år de hittar sin identitet och genomgår många förändringar. Tonåringarna får även utstå och upplever mycket press från jämnåriga och närstående, och är extra känsliga för kritik. Hur gör man då för att hjälpa och stötta sitt barn genom tonårstiden? Och hur pratar man med sin tonåring på bästa sätt? Nedan kommer lite råd som enligt utforskasinnet.se ger ditt barn bästa möjliga förutsättningar för att ta sig igenom den tuffa tonårstiden!

1. Empati

Visa empati! Detta är viktigt och fundamentalt i alla livets stadium, men din tonåring behöver lite extra av detta. Vi har alla varit tonåringar en gång. Försök att sätta dig in i din tonårings känslor och frustration. Trots att du kanske inte förstår idag, så försök tänka på hur du själv upplevde tonårstiden och var tillmötesgående. Du kanske inte behövde en mobiltelefon på din tid, men samhället ser annorlunda ut idag och för din tonåring är det andra saker som känns viktiga.

2. Behovet att passa in

Under tonårstiden är behovet att passa in otroligt stort. Hur andra ser på tonåringen och sociala värden är något väldigt viktigt för ditt barn. Detta måste du bara acceptera. Något som kan tyckas som ett litet problem för dig kan upplevas jättestort för din tonåring. Agera efter det och försök att möta din tonåring och hjälpa till att minimera deras problem istället för att vifta bort dem.

3. Uppror

Under tonårstiden hamnar ditt barn i en fas där de vill bryta sig loss och bli självständiga, de växer ju faktiskt från barn till mini-vuxna på en väldigt kort tid. Och detta är viktigt. Detta ”uppror” och det avstånd ditt barn tar från dig under perioden kan kännas jobbigt. Låter du aldrig din tonåring testa sina gränser och ta sig ut sin komfortzon kommer hen dock kämpa emot ännu mer. Stötta din tonåring och försök att ge vägledning, samtidigt som det är viktigt att du ibland låter barnet få göra lite misstag och hitta vägen själv.

4. Förståelse

Att förstå sin tonåring och hur de tänker kan vara svårt. Vill du ha en bra dialog med din tonåring är det dock viktigt att du lyssnar. Kommunicera mycket med din tonåring, men låt dem även ha sitt eget personliga utrymme och var en bra lyssnare! Att bara lyssna på sin tonårings tankar och funderingar ibland utan att komma med pekpinnar eller kritik kan faktiskt vara väldigt bra.

Hur ska jag prata med min tonåring?

Tycker du också att det är svårt att kommunicera med din tonåring, och känns det ibland som att hen är helt omöjlig att nå? Du är inte ensam. Du har säkert egna knep och medel du brukar ta till för att försöka hålla en bra dialog med ditt barn, men ibland kan föräldrarollen kännas lite hopplös.

I ”Tonårsboken”, kan du läsa om andra familjers resor genom tonårstiden, hur de tog sig igenom typiska problem under denna och hur det gick för dessa tonåringar sedan. I slutet av varje kapitel i boken får du förslag på hur du kan tänka själv och tillsammans med din tonåring kring aktuellt tema med hjälp av olika diskussionsfrågor. Boken ger stöd, inspiration och perspektiv för alla med en tonåring i sin närhet, och hopp om att det mesta faktiskt slutar bra! I rollen som förälder kan detta vara otroligt befriande att läsa om.

Läs mer om och köp Tonårsboken här.

Källa: utforskasinnet.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken