36 beteenden alla tonårsföräldrar känner igen

36 beteenden alla tonårsföräldrar känner igen
10 december, 2017 Nikilina Forsén

36 beteenden hos tonåringar alla föräldrar känner igen

Har du en tonåring hemma? Alla ungdomar är ju egna individer, men vissa beteenden som kan reta gallfeber på deras stackars föräldrar har de tyvärr gemensamt. Har du en älskad tonåring därhemma kommer du antagligen känna igen dig i dessa 36 beteenden som Journalisten Cecilia Öhrn skriver om i tidningen Amelia.

Tonåringens vanor kring hygien

1. De duschar antingen varannan timme eller en gång varannan vecka.

2. När de duschar använder de så mycket schampo och balsam de bara kan, gärna en halv flaska per gång.

3. Att sätta på locket på hygienartiklarna ser de som onödigt. Att slippa ta av locket nästa gång de duschar sparar ju massa tid och förenklar denna ”krävande” aktivitet.

4. Att slänga flaskor som tar slut undviker de gärna, någon annan kommer ju att göra det när de upptäcker att de är tomma.

5. De duschar gärna under tider andra behöver använda badrummet. Sent på kvällen när övriga familjemedlemmar ska gå och lägga sig ockuperar de gärna badrummet och tar en lång dusch.

6. De använder endast en handduk en gång, för att hjälpa till att fylla tvättkorgen så fort som möjligt.

7. Parfym är till för att användas och ska gärna dofta så starkt som möjligt. Tonåringarna vill gärna att det doftar av deras godisparfym i hela huset.

Tonåringens matvanor

8. När föräldrarna ropar att det är mat kommer de inte till matbordet.

9. De ser maten som serveras som en buffé, och tar bara av det de tycker är gott.

10. Deras basnäring är den finaste och renaste formen av kolhydrater – det vill säga socker.

11. Mejeriprodukter och flingor är deras basföda.

12. Deras huvudmål intar de med jämna mellanrum mellan klockan tio och ett på natten.

Tonåringens ordning och reda

13. När de använt en handduk lägger de den i högen med andra använda och fuktiga handdukar på sitt rum.

14. När de inte orkar med föräldrarnas tjat om handdukarna, samlar de högen i sitt rum och flyttar den istället till golvet i badrummet.

15. För att förenkla för den som plockar undan porslinet i köket, samlar de använda glas, bestick och tallrikar i en prydlig hög på golvet i sitt rum.

16. Att slänga skräp i papperskorgar är inget för dem. Det går mycket snabbare att släppa det direkt på golvet på det stället i huset där de är just då.

17. De undersöker gärna grundligt om det finns något klädesplagg av intresse för dem i sina föräldrars garderober. Att fråga först är inte så viktigt, bara de ser till att det inte finns några spår av att de varit i garderoben.

18. De undviker gärna att lära sig vart tvättstugan ligger och hur tvättmaskinen fungerar.

Tonåringens sociala familjeliv

19. Deras sociala liv sker främst på sociala medier som Snapchat, Instagram och Kik. Facebook däremot är en kanal för gamlingar. Deras föräldrar alltså.

20. De uttrycker sig gärna med så få stavelser som möjligt för att göra kommunikationen enkel och effektiv. Kbry, vgd, gn, wtf, lol och idk till exempel. Att föräldrarna inte förstår detta är mindre viktigt.

21. Om de inte får svar på sekunden, spammar de gärna föräldrarna som om det inte fanns någon morgondag. Att deras fråga inte var speciellt akut eller viktig struntar de i.

22. För att visa att det är de som har makten, tar tonåringarna tillfället i akt och blockar sina föräldrar på samtliga sociala medier med jämna mellanrum.

23. De har alltid sina telefoner på ljudlöst – för att försäkra sig om att de inte hör om någon förälder skulle vilja komma i kontakt med dem.

24. De har alltid på sig någon form av hörlurar och spelar hög musik för att undvika muntlig kommunikation med sina föräldrar i högsta möjliga mån.

25. De är duktiga på att spara på sin sociala energi och är som trevligast när de vill något och tjänar något på det.

26. De anser att föräldrarna borde visa hänsyn genom att inte använda ordet nej när tonåringen ber om något.

27. Deras favoritmusik spelar de gärna på högsta volym i ett allmänt utrymme i hemmet, och stänger inte av den när de går hemifrån.

28. Yngre syskon är inget tonåringen behöver ta hänsyn till.

29. Om deras liv ”suger”, är det alltid föräldrarnas fel.

30. En viktig regel i hemmet är att aldrig släppa in en förälder i tonåringens rum.

Tonåringens sociala liv med kompisar

31. Kommunikationen med kompisarna sker dygnet runt. Dock sker det inte alltid i riktiga livet, utan via sociala kanaler i mobiltelefonen.

32. När tonåringen har kompisar hemma är det viktigt att övriga familjemedlemmar håller sig tysta och osynliga.

33. När tonåringen sover över hos kompisar tar de inte med sig sängkläder eller tandborste. Detta då att sova över hos en kompis innebär samma sak som att dygna, och då är ju dessa saker helt oviktiga.

34. Tonåringens kompisars föräldrar är alltid lite bättre, lite mer förstående och lite snällare än deras egna.

Tonåringen i skolan

35. När föräldrarna ber om hjälp har tonåringen plötsligt jättemycket läxor att göra.

36. När föräldrarna vill ta med tonåringen på en familjeaktivitet har de ofta ett viktigt prov som krockar med denna.

Känner du igen dessa beteenden hos tonåringar i din närhet? Undrar du ibland om andra tonårsfamiljer brottas med samma dilemman som du? I ”Tonårsboken” kan du läsa om andra familjers resor genom tonårstiden, och om att det mesta faktiskt blir bra tillslut. En nyttig bok för tonårsföräldrar som ger hopp, perspektiv, inspiration och hjälp i den berg- och dalbana som livet med en tonåring kan vara.

Du kan läsa mer om och köpa Tonårsboken här

Källa: amelia.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken