Kan jag lämna min tonåring hemma själv?

Kan jag lämna min tonåring hemma själv?
27 november, 2017 Nikilina Forsén

Är det okej att lämna min tonåring hemma själv?

Funderar du på om du kan lämna din tonåring hemma själv? Att låta sitt barn vara ensam hemma kan kännas både jobbigt och obehagligt. Hur gammal ska tonåringen vara för att klara sig själv några dagar? Hur undviker man att tonåringen ställer till med hemmafest? Ska man ringa hem och kolla läget varje dag, eller är det bättre att lita på tonåringen och släppa taget lite? Nedan har vi samlat tips och tankar från psykologer och andra ”tonårsexperter” kring vad man kan tänka på när man lämnar sin tonåring ensam hemma.

Se till att allt finns hemma

Beroende på hur självständig din tonåring är kan det vara bra att se till att mat och annat nödvändigt finns hemma. Fyller du kylskåpet med mat som är enkel att tillaga underlättar du enormt för din tonåring. Samtidigt minskar risken för att ditt barn lever på enbart smörgåsar under tiden du är borta. Att din tonåring går och lägger sig lite för sent på kvällen och sover lite för länge på morgonen kan du däremot behöva ta. En dygnsrytm som rubbas under ett par dagar leder förhoppningsvis inte till någon större katastrof.

Lyssna och var tydlig

Prata med din tonåring om vilka regler som ska gälla när du är borta. Bestäm i förväg vad som händer om tonåringen bryter mot dessa och vilka konsekvenser det får. Ha en öppen dialog och lyssna på tonåringens tankar om hur hen vill ha det. Desto mer ansvar och tillit tonåringen känner att den får, desto större chans är det att reglerna följs menar experterna. Ge dock inte din tonåring allt för stort spelutrymme, och var tydlig i din kommunikation. Är din tonåring under 18 så räcker det med en vecka ensam, menar psykologen Helena Gustafsson Wallberg.

Minimera risken för hemmafest

Det är inte alls säkert att din tonåring ställer till med en dunderfest bara för att du lämnar hen ensam hemma i några dagar. Många ungdomar känner dock grupptryck från vänner och bekanta att de borde anordna en fest då de har FF, enligt organisationen IQ. Har du en bra relation med dina grannar eller andra vuxna som bor i närheten kan du ta hjälp av dessa för att hålla koll. Att ringa och stämma av med din tonåring någon gång per dag är inte heller helt fel. Att ringa hem lite då och då för att se till att allt är bra visar bara att du bryr dig. Tala om innan att du kommer att höra av dig och förklara varför. Då är chanserna större att din tonåring är med på noterna och inte tycker att du är tjatig.

Förklara riskerna med sociala medier

Idag är våra tonåringar ständigt uppkopplade på nätet, och allt som händer kommuniceras ut där. Många gånger är det faktiskt så rykten om att någon är ensam hemma sprids. Något som kanske bara skulle vara en liten middag med vännerna kan snabbt urarta till en stor och okontrollerad fest. Enligt affärsvärlden.se kan det vara bra att gå igenom vilken typ av information som är lämplig att dela med sig av på sociala medier, innan du lämnar tonåringen ensam hemma.

Hur hård ska man egentligen vara när man lämnar sina tonåring hemma själv?

Tycker du att det känna lite för mycket att ringa hem och stämma av varje dag? Känns det överdrivet kontrollerande att ta hjälp av en granne som håller koll på din tonåring? Eller tycker du kanske att man inte borde lämna sin tonåring hemma själv överhuvudtaget? Att sätta rimliga regler och gränser kan kännas otroligt svårt. Därför delar vi med oss av dessa tips och tankar som vägledning, hjälp och inspiration.

I ”Tonårsboken” kan du läsa om tolv familjer som brottades med precis dessa frågor, och hur det gick för deras tonåringar sedan. Ibland kan det vara skönt att veta att andra har gått igenom precis samma tonårsdilemman, och att allt löste sig fint tillslut.

Du kan läsa mer om och köpa tonårsboken här.

Källor:affarsvarlden.seaftonbladet.seiq.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken