Hur får jag min tonåring att röra på sig? 

Hur får jag min tonåring att röra på sig? 
28 februari, 2018 Nikilina Forsén

Så får du din tonåring att röra på sig!

Hur får man egentligen en tonåring att röra på sig? Många ungdomar är väldigt aktiva och idrottar och tränar på olika sätt. Allt eller inget-inställningen är väldigt typiskt för tonåringar, och vissa är så aktiva att tid för återhämtning knappt hinns med. Dock finns det de ungdomar som knappt rör på sig alls, och har svårt att ta sig ur dessa dåliga vanor. Hur gör man då får att få sin tonåring att röra på sig? Här är 8 tips som enligt Friskis och Svettis kan hjälpa din tonåring att röra på sig mer!

1. Tjata, men inte för mycket

Har du en tonåring hemma har du säkert märkt att mycket av dina tips och råd till din tonåring uppfattas som tjat och gnäll. Det gäller att hitta en balans och ha viss uthållighet när det gäller att påminna sin tonåring om goda vanor. Lyft fram de positiva effekterna som kommer med motion och försök ge positiv pepp till regelbunden aktivitet.

Har du en tonåring hemma eller i din närhet? Läs mer om och köp Tonårsboken här.

2. Kolla upp möjligheterna

Vad finns det för utbud av träningsmöjligheter där ni bor? Läs på och kolla upp utbudet av sporter och träningsaktiviteter. Idag finns det mycket att välja på vad gäller olika typer av träningsformer och det borde inte vara några problem att hitta någon aktivitet som din tonåring kan tycka om.

3. Tänk om

I tonåren slutar många ungdomar med sporter de hållit på med som barn. Ofta på grund av tidsbrist och att de kanske inte längre vill satsa seriöst på sporten vilket ofta krävs när man blir äldre. Deras sug efter en fritidsaktivitet kanske finns kvar men de behöver hitta nya former för träning. Uppmuntra till spontanaktivitet och enklare träning. Kanske kan de skaffa sig ett gymkort eller börja träna med hjälp av youtubevideos i hemmet?

4. Var tillåtande

Huvudsaken är att tonåringarnas lust till rörelse och träning finns. De kanske inte vill hålla på med just den sporten du tycker är bäst för dem, men all aktivitet är bättre än ingenting alls. Låt din tonåring testa övningar och redskap och vara nyfiken, och försök att inte tillrättavisa hen för mycket i sin träning. Uppmuntra den ansträngning tonåringen gör, annars är det lätt att hen tappar den lust och motivation som finns.

5. Muta din tonåring

Detta kanske låter lite konstigt, men ibland kan det faktiskt vara en bra idé att muta din tonåring för att få hen att komma igång med träningen. Startsträckan är ofta den allra jobbigaste, och någon form av belöning och ”bränsle” kan motivera din tonåring till första steget. Hjälp även din tonåring att sätta upp mål för sin träning!

6. Ge lite vägledning

Du kanske inte tror det, men som förälder är du faktiskt en av din tonårings allra viktigaste förebilder. Vad du gör och dina egna vanor smittar av sig otroligt på ditt barn, ofta utan att tonåringen förstår det själv. Föregå med gott exempel och försök att själv leva en aktiv och hälsosam livsstil.

Har du en tonåring hemma eller i din närhet? Läs mer om och köp Tonårsboken här.

7. Framgång ger motivation

När något går bra för en är det ofta roligare och man motiveras till att lyckas igen. Pusha inte din tonåring för mycket i början och ställ inte för höga krav. Beröm tonåringen för små framsteg och låt hen själv välja tempot och intensiteten av sin träning och öka den över tid.

8. Rör på er och utvecklas tillsammans!

Varför inte göra träningen till en rolig familjeaktivitet? På så sätt får du tid att umgås med din tonåring samtidigt som ni hjälps åt att utveckla goda vanor och en hälsosam livsstil. Sätt upp ett schema där ni lägger undan tid i vardagen då ni utövar aktiviteter tillsammans. Hitta föreningar som anordnar prova på-aktiviteter eller träna hemma tillsammans. Kanske i trädgården på sommaren? Med en bra träningskompis som peppar och som man planerar tillsammans med är det lättare att träningen faktiskt blir av!

Hur får man sin tonåring att röra på sig?

I ”Tonårsboken” berättar tolv andra familjer om sina erfarenheter från tonårstiden, och du kan även läsa om hur det gick för dessa tonåringar sedan. I varje kapitel i Tonårsboken tar man upp olika teman och typiska ”tonårsproblem” de flesta tonårsföräldrar känner igen och tar sig igenom under barnens uppväxt. I slutet av varje kapitel ges förslag på hur du kan tänka själv och tillsammans med din tonåring kring aktuellt tema, för att skapa en bättre dialog och kommunikation. Ibland kan det vara skönt att få lite perspektiv, hopp och inspiration i den berg- och dalbana som livet med en tonåring kan vara, och få läsa om att det mesta faktiskt slutar bra!

Du kan läsa mer om och köpa Tonårsboken här.

Källa: friskissvettis.se

Köp ditt ex av Tonårsboken redan idag!

Köp Tonårsboken